Gelenekten Geleceğe Kadın Konulu Konferans Düzenlendi

Siirt Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı düzenlendi. Gelenekten Geleceğe Kadın başlıklı programa Eğitim Uzmanı Ayfer Çimen Balaban Konuşmacı olarak katıldı. Programa Rektör Prof. Dr. Murat Erman ve Eşi Zeynep Erman, Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın’ın yanı sıra birçok davetli katıldı.

Program Siirt Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Esra Hafize Ömür’ün günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşma ile başladı. Ardından Rektör Erman’ın eşi Zeynep ERMAN kadın hakları, kadına yönelik şiddet ve kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık konularına değinerek katılımcıların Kadınların Günü’nü kutladı.

Ayfer Çimen Balaban Gelenekten Geleceğe kadın adlı konuşmasına İslam tarihinden örnekler vererek başladı. İslam dininin kadına verdiği önemi ve Hz. Muhammed’in bu konuya gösterdiği hassasiyetten bahsetti. 1400 yıl önce kadın haklarını ve kadıların kutsallığını, Kadınların ilim tahsil etmesi ve dini öğrenmesi gerektiğini insanlara deklare etmesi büyük bir devrimdir. Kadınların hiçbir hakkının mevcut bulunmadığı bir ortamdan kadının içtimai hayat içerisinde yer eden bir özne haline geldiği bir medeniyetin efradı olarak bugün gelinen kadına şiddet, kadının yok sayılması, çalışma hayatında yer edinememesi zorluk görmesi kabul edilebilir bir şey değildir dedi. Programın son bölümlerinde kadınlara yönelik psikolojik fiziksel tehdit ve tacizi odağa alan Balaban Özgecan Aslan cinayetinin üzerinden toplumsal vaziyetin ve toplumsal belleğimizin üzerindeki etkilerine değinerek konuşmasını sonlandırdı.

Program katılımcılarla yapılan soru cevap bölümünün ardından verilen kokteyl ile sona erdi.

Öğr. Gör. ESRA HAFİZA ÖMÜR (0484) 212-1111 / 3770
3.4.2015