İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Fuat SEZGİN Konferans Salonunda düzenlenen panele, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak ve eşi Dilek Şındak Hanımefendi, Siirt Valimiz Dr. Kemal Kızılkaya’nın eşi Nurten Kızılkaya Hanımefendi, Üniversitemizin üst yönetimi, protokol, STK temsilcileri, akademisyen, öğrenci ve çok sayıda izleyici katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Gülşen İstek, günün anlam ve önemini anlatarak “Yaklaşık bir yıldır ilimizde güzel değişiklikler oluyor. İlk kadın vali yardımcımız, ilk kadın meteoroloji müdürümüz, ilk kadın müftü yardımcımız, üniversitemizde ilk kadın dekanımız ve bunun yanı sıra artan kadın kooperatiflerimiz bizim için muazzam bir moral kaynağı oldu.” dedi. Konuşmasının devamında ise merhum şair Erdem Bayazıt’ın “Kadınlar bilirim ülkeme dair, yaslandın mı çınar gibidir onlar, sardın mı umut gibi…” dizelerini kullanarak kadınlarımızın ne kadar asil ve güçlü olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmasının ardından program, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak’ın eşi Dilek Şındak Hanımefendinin konuşması ile devam etti. Dilek Şındak Hanımefendi, günün anlam ve önemini yineleyerek “Yaradılış gereği naif yaratılan kadının bu özelliği acziyet değil Allah’ın merhamet sıfatının kadında tecelli etmiş halidir. Toplumun ana bireyi olan kadın; anne, eş, abla, yönetici gibi çeşitli kimlikler ile karşımıza çıkmaktadır. Yani her zaman toplumun mihenk taşı olmuştur. Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne değin kadınların güçlenerek daha fazla hak elde etmesi hepimize gurur vermektedir. Sağlam toplum güçlü kadınların yetiştirdiği nesillerin omuzlarında yükselecektir. Bunun için de kadınların her alanda desteklenmesi gerekmektedir.” dedi. Ardından kadına şiddet konusuna dikkat çekerek dünyanın herhangi bir yerinde zulme maruz kalan kadınlar için kurtuluş temennisinde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak’ın eşi Dilek Şındak Hanımefendinin konuşmasının ardından, program Siirt Valimiz Dr. Kemal Kızılkaya’nın eşi Nurten Kızılkaya Hanımefendi’nin konuşmaları ile devam etti.
Nurten Kızılkaya Hanımefendi, hayalimizdeki güçlü Türkiye hedeflerine ulaşmanın kadınlara sağlanacak pozitif ayrımcılık ile kadınların her alanda aktif yer alması gerekliliğine değinerek, “Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmadığına inanıyorum. Kadın yeryüzünde merhametin, şefkatin, fedakârlığın sembolüdür. Toplumsal yapımızın ve bütünlüğümüzün sağlanmasında, başarılı ve mutlu nesillerin yetiştirilmesinde en önemli paylardan biri de kadınlarımızındır. Günümüzde kadınlarımızın yaşadığı en büyük sorun, tüm toplumumuzu derinden etkileyen kadına yönelik şiddettir. Kadına yönelik şiddet ve baskı sadece ülkemizin değil, tüm dünya kadınlarının sorunudur. Bu bağlamda şiddetin her türlüsünü kınıyor ve bu konuda toplumumuzu daha duyarlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Günün anlam ve önemini anlatan konuşmaların ardından panele geçildi.
Panelde, Prof. Dr. Rezan Karakaş, Dr. Öğr. Üyesi Serpil Pekdoğan Göztok, Psikolog Deniz Öztanık ve İHH Bölge Sorumlusu Fatma Erdemci, Av. Cihan Özenç konuşmacı olarak katılırken, panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Semra Yılmaz Çildam üstlendi.
“Güçlü Kadın= Güçlü Toplum” paneli, sunumların ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı hediye çekilişi, plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.